Január - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Az oldaltartalom-szerkesztő (RTE Editor) használata

Ebben a tutorialban a módosított szerkesztő felület lehetőségei kerülnek bemutatásra, hogy minél egyértelműbb és könnyebb legyen a Typo3 használata.

RTE szerkesztő

Új oldaltartalom létrehozása után a "Szöveg" résznél találjuk meg a szerkesztőt, ami sokban hasonlít a Word szerkesztőjéhez, de bizonyos funkciókat más módon fogunk vele elérni. A szövegszerkesztő rész két részre osztható: felül találjuk a szerkesztő eszközöket (szövegek és gombok), alatta pedig a tartalomnak fenntartott helyet. Ez utóbbiba kell beírni a szöveget, amit utána a gombokkal lehet megformázni.

Most nézzük meg az eszköztárban elérhető funkciókat!

Első sor funkciói:


A legfelső sorban egy „Bekezdés” és egy „Szöveg” opciót látunk, amik után legördülő menük bújnak meg. Ahhoz, hogy ezeket használhassuk, ki kell jelölnünk a módosítani kívánt szöveget. A „Bekezdés” alatt található funkciók egy adott bekezdés egészére érvényesülnek (amint az egérrel belekattintunk valahova a bekezdésbe máris használhatóvá válik), míg a "Szöveg" funkciókkal egy szó, vagy akár egyetlen betű is módosítható, attól függően mit jelölünk ki vele.

Bekezdés funkciók:

A bekezdésre összesen öt darab stílus alkalmazható, ezek: alapértelmezett, félkövér, dőlt, sorkizárt, behúzás-bal. A nevek beszédesek, az alapértelmezettel tudjuk normálra visszaállítani a szöveget, a félkövérrel és a dőlttel a kívánt stílus érhető el, míg a sorkizárttal a hosszabb szövegeket tehetjük (a bekezdés tartalmát az oldal szélességéhez igazítja, így olyan lesz, mint egy magazin hasábja). A behúzás-bal opció a bekezdést beljebb tolja az oldalon, így keskenyebb lesz a szélessége.

Szöveg funkciók:

Miután kijelöltük a formázni kívánt szöveget, a „Szöveg” legördülő menüje aktív lesz és a következő stílusok közül választhatunk:

 • Alapértelmezett: kiszedi a formázásokat
 • Abbr: ez egy rendszerfunkció, ami sajnos nem távolítható el ebből a listából. Nincs formázási hatás, ne használd!
 • Kiemelés1: fekete színű, 18-as betűméret és félkövér
 • Kiemelés2: kari színű, 16-os betűméret, félkövér
 • Kiemelés3: fekete színű, 16-os betűméret, félkövér
 • Kiemelés4: fekete színű, 15-ös betűméret, félkövér
 • Félkövér: félkövérre állítja a kijelölt szöveget
 • Dőlt: dőltbetűsre állítja a kijelölt szöveget
 • Behúzás-bal: ezt a funkciót a bekezdések első szavára érdemes alkalmazni, mert így az első sor beljebb fog kezdődni, mint az alatta levők és szépen formázott hatása lesz.

Tipp: ha a szöveg kijelölése után még mindig nem elérhetők a legördülő menük, akkor álljunk a bekezdés legelejére és üssünk egy entert!

Második sor funkciói:


 • "Normál" legördülő menü: ebben a legördülő menüben találjuk meg azt négy féle címsort, amivel az egyes szövegek bevezető címsorait formázhatjuk meg. Ez a négy fejléc pontosan megyezik az előbb a "Szöveg" funkcióknál bemutatott Kiemelés típusokkal. Ha egy szövegről el akarjuk távolítani a rajta lévő címsor beállítást, akkor a legördülő menüből a "Normál" opciót kell kiválasztanunk. Ez visszaállítja normál típusúvá a kijelölt tartalmat.
 • Alsó index: a kijelölt szöveget ezzel a gombbalalakíthatjuk át alsó index-é.
 • Felső index: hasonlóan működik, mint az alsó index, csak itt felülre kerül a szöveg
 • Listák: számozás, felsorolás. Kétféle lista típus közül választhatunk, az első a sima számozott lista, a második a négyzetes, kari színű lista, vagy más néven felsorolás. Ez utóbbit célszerű akkor is használni, amikor sok hivatkozásunk van egymás után, mert a lista összébb rendezi ezeket a szövegeket és jobban kiemeli őket.
 • Speciális karakterek beillesztése: @, Ω és egyéb jelek beillesztésére szolgál. A felugró ablakban megjelenő listából kell kiválasztani a kívánt jelet.
 • Vízszintes vonal: ez a vonal a hosszabb vagy éppen nagyon eltérő tartalmú szövegek elkülönítésére szolgál
 • Keresés és csere: ezzel a gombbal tudjuk előhívni a keresési lehetőségeket.
 • HTML forrás: a HTML kódban jártas szerkesztők tudják itt saját maguk módosítani a bevitt szövegeket
 • Formázás eltávolítása: a meglévő html tag-eket, a Word formázásokat tudjuk itt a kijelölt szövegről vagy akár az egész dokumentumról eltávolítani.
 • Másolás, kivágás, beillesztés a vágólapról: ezek a nélkülözhetetlen funkciók ebben a szerkesztőben is helyet kaptak.
 • Utolsó művelet visszaállítása, utolsó művelet ismétlése: vissza gombok, hogy gyorsan tudjunk javítani, ha valamit elírtunk, kitöröltünk, stb.
 • Névjegy: az RTE szerkesztő névjegyét tekinthetjük meg ezzel a gombbal

Harmadik és negyedik sor funkciói:


 • Web hivatkozás beillesztése: első lépésként jelöljük ki a webhivatkozásnak szánt szöveget, hogy az ikon aktívvá váljon, majd kattintsunk rá. Előjön egy ablak, amiben öt fület találunk fölül: Link eltávolítása, Oldal, File, Külső URL, Email. A link eltávolítása gombbal megszüntethetjük a már létező hivatkozásunkat, míg a másik négy opció új hivatkozást hoz létre. Az Oldal résznél egy már meglévő Typo3-as oldalra hivatkozhatunk, azzal, hogy a felajánlott fa struktúrában rákattintunk a céloldal nevére. Ezzel a hivatkozásunk el is készült. Ha egy file-ra szeretnénk hivatkozni, akkor hasonló az eljárás, csak ekkor a file struktúrában kell a korábban már feltöltött dokumentumot megkeresni. Külső URL esetén tudnunk kell a céloldal pontos webcímét, amit az URL mezőben kell megadni. A cél mezőben, a legördülő listából kiválaszthatjuk az "új ablakban" paramétert, ha azt szeretnénk, hogy a hivatkozás egy új böngésző ablakban nyíljon meg. Ha készen vagyunk a hivatkozás beállításával a Linket beállít gombra kattintva véglegesíthetjük azt. Az ötödik fülön e-mail cím hivatkozást készíthetünk. Külső hivatkozások és e-mail címek létrehozásának van egy ennél még egyszerűbb módja is: elegendő a szerkesztőbe beírni a webcímet, vagy az e-mail címet és egy enter leütése után, a szerkesztő automatikusan felismeri ezeket és legyártja hozzájuk a hivatkozást.
 • Kép beillesztése/módosítása: Erre az ikonra kattintva megjelenik egy felugró ablak, benne egy fa struktúrával, amiben meg kell keresnünk a korábban (a file-lista segítségével) már feltöltött képet. Ha ez sikerült, akkor csak rá kell kattintani a kívánt kép nevére és az kikerül az oldalra. A szerkesztő automatikusan lekicsinyíti a képet, ha ezen módosítani szeretnénk, akkor kattintsunk egyszer a már beillesztett képre és nyomjuk meg ismét a kép beillesztése/módosítása gombot. Ezáltal a módosítási lehetőségek fognak előkerülni, ahol a szélesség és magasság adatokat törüljük ki, majd nyomjuk meg a frissítés gombot. Ezzel teljes méretűre állítottuk a képet. Természetesen bármilyen más méret is megadható itt. A kép beállításainál lehetőségünk van a szöveg körülfolyatását is módosítani, ha azt akarjuk, hogy mondjuk a képet a szöveg jobbról vegye körbe. A keret megjelölésekor a kép körül egy 1px vastag, fekete keret fog megjelenni. A kép szövegtől való távolságát a margók állításával tudjuk megadni. A kép címe és a váltószöveg mezők a kép elnevezésének megadására szolgál, mindkettőt ugyanazzal a szöveggel érdemes kitölteni. Mentés utána, ha a böngészőben a képre visszük az egeret, meg fog jelenni az általunk itt beírt szöveg.
 • Táblázat beillesztése: a táblázat ikonra kattintva megjelenik egy felugró ablak, ami megkérdezi, mennyi oszlopa és sora legyen a táblázatnak. Miután ezeket megadtuk és OK-t nyomtunk a szerkesztő legyártja a táblázatot. Látszólag úgy tűnhet ekkor, hogy nem történt semmi, mert a táblázatok láthatatlanok. Ezen a következő ikon megnyomásával tudunk segíteni, ami bekapcsolja a kereteket. Miután már látjuk, hogy hol vannak az egyes cellák, elkezdhetünk velük dolgozni.
 • Keretek jelölése: a gomb megnyomásával láthatóvá válik a táblázatunk. Ezek a keretek csak itt, a szerkesztőben jelennek meg, hogy könnyebben dolgozhassunk, a weboldalon nem lesz látható.
 • További táblázat műveletek: ezek a gombok, csak akkor lesznek aktívak, ha egy táblázatban dolgozunk. Új sorokat, oszlopokat illeszthetünk be az ikonok segítségével, cellákat vonhatunk össze és törölhetünk feleslegessé vált sorokat, oszlopokat.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.